Gå til sidens indhold
09. februar 2020 Af Troels Mørk

Er du opdateret på den nye ferielov? Sådan sikrer du din sommer- og efterårsferie

Fødslen af den nye ferielov er en langstrakt affære. Men der er nogle få ting, du skal være meget opmærksom på lige nu, hvis du gerne vil holde fire ugers sommerferie eller efterårsferie i år. Brug to minutter på at blive opdateret på ferieloven.

Ferielov

Du har måske hørt, at den nye ferielov er på vej og træder endelig i kraft om syv måneder.

Men faktisk er der al mulig grund til, at som lønmodtager interesserer dig for ferieloven nu, hvis du fx gerne vil holde fire ugers sommerferie eller efterårsferie i år.

Kort fortalt har du været vant til at du skulle optjene ferie i et kalenderår til afholdelse fra 1. maj året efter. Fra 1. september i år skal du løbende optjene ferie, mens du arbejder. Hver måned optjener du 2,08 feriedage. 

Men for at sikre en fleksibel overgang til de nye regler er det besluttet, at du i år kan bruge de feriedage, du har optjent sidste år i perioden 1. januar til 31. august.

Hvis du har arbejdet i hele perioden 1. januar – 31. august 2019, vil du have optjent 16,64 feriedage (2,08 dag pr. måned), og således have de 15 feriedage, der er nødvendige for at holde tre ugers sommerferie.

Sådan sikrer du sommer- og efterårsferien

Vi opfordrer til, at du allerede nu får lavet nogle klare aftaler på din arbejdsplads om overgangen til den nye ferielov.

"Vi anbefaler, at du meget hurtigt danner dig et overblik over, hvor meget ferie og anden betalt frihed, du har til gode og taler med din chef om, hvordan du ønsker at afholde ferie og andre fridage. Du kan fx allerede nu aftale med din chef, at den ferie, du skal afholde inden 1. maj, kan du trække med over i den nye ordning og dermed have feriedage nok”, siger konsulent og ferieekspert i DM, Ulla Bjørn, og uddyber:

”Når du laver en aftale med din chef, så få det på skrift og vær konkret på, hvornår du vil holde din ferie, hvis du allerede nu ved det. Du kan naturligvis kontakte os for sparring eller søge svar på dm.dk, inden du taler med din chef", siger Ulla Bjørn.

Ferieloven

Læs, hvad du skal være opmærksom på med den nye ferielov

Ferie og fridage

Meld dig ind

Bliv medlem af Dansk Magisterforening og få råd og vejledning om den nye ferielov.