Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold

Hjemmearbejde

Få svar på de mest stillede spørgsmål om hjemmearbejde.

Hjemmearbejde kombineret med børnepasning

At være sendt hjem med løn betyder for mange også, at man skal arbejde hjemmefra og samtidig passe sine børn. Og det er en svær situation at navigere i.

I DM hører vi, at det bliver håndteret meget forskelligt på forskellige arbejdspladser. Der er ingen tvivl om, at det er en kompleks situation at få både arbejde og børnepasning til at gå op, og vi opfordrer til, at du løbende er i dialog med din arbejdsgiver, så I kan forsøge at tilrettelægge arbejdet, så det kan passe ind i dit øvrige liv.

Jeg er underviser og er blevet bedt om at foretage fjernundervisning fra mit hjem. Det kan vanskeligt lade sig gøre, da jeg samtidig skal passe mine børn, som er hjemsendt fra deres institutioner. Hvad gør jeg?

I DM står vi fast på, at statsministeren har sendt alle offentligt ansatte hjem med løn. Vi opfordrer arbejdsgiverne til at udvise fleksibilitet i forhold til tidspunktet for opgaveløsningen.

Hvad enten du er underviser eller har andet arbejde, så er du som udgangspunkt forpligtet til at møde på arbejde/løse dine opgaver, selvom du mangler pasning til dine børn. Det gælder også i denne situation, hvor daginstitutionen eller skolen er lukket som følge af coronavirus/covid-19. Men i den praktiske virkelighed er det ikke muligt at arbejde koncentreret og samtidig passe mindre børn. Der skal findes lokale løsninger, som tilgodeser både arbejdspladsens og de ansattes behov.

Fx kan der træffes aftaler om, at fjernundervisningen lægges på tidspunkter, som gør det muligt for dig at gennemføre undervisningen, eller at du eventuelt kan optage undervisningen, som herefter lægges ud til de studerende.

Hvordan skal jeg forholde mig til GDPR-reglerne, når jeg arbejder hjemmefra?

Du skal følge de retningslinjer, din arbejdsgiver har udstedt om behandling af persondataoplysninger i dit arbejde. Du skal, når du arbejder hjemme, iagttage de samme forsigtighedsregler.

Fx skal du sørge for, at der er lås på din pc, sådan at det – i dit hjem – kun er dig, der har adgang til de ting, der ligger på din computer. Ligeledes skal du sørge for, at fysiske dokumenter opbevares på en forsvarlig måde, så de ikke er eksponeret for andre end dig selv, og data ikke risikerer at blive stjålet eller slettet. Er der følsomme oplysninger i dokumenterne, skal de altid låses inde, når du ikke bruger dem. Tager du print eller en notesbog med hjem, skal du låse det inde i din skrivebordsskuffe eller i et skab.

Jeg er blevet hjemsendt af min chef. Må jeg arbejde fra mit sommerhus?

Der er ingen tvivl om, at Statsministerens udmelding om, at man skal tage hjem og arbejde hjemmefra ikke skal forstås som et udtrykkeligt påbud om, at arbejdet herefter skal udføres fra medarbejderens bopæl.

Det mest afgørende er, at du er på arbejde og til disposition for din arbejdsgiver inden for normal tjenestetid. Spørgsmålet om, hvad der er en rimelig aktions tid, såfremt du skulle blive bedt om at møde på arbejde, må vurderes i forhold til, hvor lang tid du under normale omstændigheder vil være om at tage dig på arbejde, såfremt du blev tilkaldt.

Noget andet er, at vi lige nu står i en usædvanlig situation, hvor vi alle må udvise fleksibilitet og imødekommenhed for at få tingene til at hænge sammen. Det kan fx være at man tager op i sit sommerhus for at få lys og luft omkring sig og for at nedbringe smitterisiko.

Med forbehold for, at du ikke har særlige funktioner i din stilling, hvor aktionstiden er essentiel, og at dit sekundære opholdssted har de samme muligheder for at arbejde hjemmefra, så er DM’s holdning følgende: Hvis en sådan disposition skulle betyde, at arbejdsgiver må tåle en forlænget aktionstid på 1-2 timer, vurderer vi, at det hører ind under det samfundssind, som vi alle er blevet opfordret til at udvise.

Vi anbefaler, at du kontakter din tillidsrepræsentant, som kan tage det op internt, så der kan komme en ensartet retningslinje omkring det på hele arbejdspladsen.

 

Guide til hjemmearbejde

Læs ni råd til at arbejde hjemmefra.

Læs guiden

Hold dig opdateret

Følg med på coronasmitte.dk, hvor relevante myndigheder løbende opdaterer på udviklingen.

Læs mere

Kontakt DM

Kontakt DM, hvis du har spørgsmål til hjemmearbejde i forbindelse med coronavirussen.

Kontakt DM