Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold

Smitterisiko på arbejdspladsen

Er du bekymret for, om du bliver udsat for smitterisiko på din arbejdsplads? Få svar på det mest stillede spørgsmål om smitterisiko.

Min kollega er på arbejde, selv om han/hun ifølge sundhedsmyndighederne skulle være i karantæne. Hvad skal jeg gøre?

Det er din kollegas og din arbejdsgivers ansvar at sikre, at syge eller personer, der ifølge myndighedernes retningslinjer, skal i karantæne, ikke kommer på arbejde.

Sker det alligevel, skal du tage fat i din arbejdsgiver (evt. via din tillidsrepræsentant), så de kan sikre et arbejdsmiljø, hvor smitterisikoen er minimereret i overensstemmelse med myndighedernes retningslinjer.

Tal med arbejdsgiver om, hvordan I håndterer den konkrete situation for at sikre, at smitten ikke spredes, og at du kan arbejde med mindst mulige risiko for smitte.

Min kollega hoster og har lige været ude at rejse, og jeg er bekymret for at møde på arbejde – hvad skal jeg gøre?

Tjek myndighedernes vejledninger. Har din kollega rejst i et af de karantænebelagte lande, kan du kontakte din tillidsrepræsentant (TR) eller din chef med din bekymring.

Har din arbejdsgiver informeret om, hvordan du bør forholde dig til smitterisiko, skal du følge de instrukser, der er givet.

Tal i øvrigt altid med TR eller arbejdsgiver, hvis du har en konkret bekymring. Vi har et fælles ansvar for at begrænse smitte, så hellere bekymre sig en gang for meget end en gang for lidt.

Du kan se den opdaterede liste over lande, der udløser hjemmekarantæne her og anden relevant info på coronasmitte.dk

Myndighederne anbefaler desuden hyppig håndvask og håndsprit. Undgå desuden fysisk kontakt i form af kram og håndtryk også med dine kolleger.

Kan jeg nægte at møde på arbejde på grund af frygten for smittefare?

Nej, det kan du i udgangspunktet ikke, men vi opfordrer til, at du tager en snak med arbejdsgiver og taler om dine bekymringer og muligheder. Du kan også kontakte din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant, som kan tage dialogen på et mere overordnet niveau. Fx, hvis der er et behov for, at ledelsen kommunikerer bredt ud til medarbejderne.

Jeg har kolleger, der har været i lande med mange tilfælde af coronavirus. Hvordan skal jeg forholde mig til det?

De fleste, der har opholdt sig i områder med coronavirus, har meget lille risiko for at have været udsat for smitte. Der er derfor ingen grund til at mistænke smitte hos raske personer, hvis ikke de udviser tegn på smitte.

Styrelsen for Patientsikkerhed giver dig direkte besked, hvis du skal i karantæne, fordi du har været i berøring med en smittet.

I udgangspunktet skal du derfor forholde dig som normalt i relation til dine kolleger.

I forbindelse med mit arbejde modtager jeg ofte pakker eller andre materialer fra områder med mange tilfælde af coronavirus. Hvordan forholder jeg mig til det?

Coronavirus vil ikke overleve længe på overflader. Der er derfor ingen reel risiko for smitte via pakker og bagage, som har været undervejs i flere dage og ved meget svingende temperaturer. Der er derfor ingen grund til at frygte smitte via bagage og pakker.

Må din arbejdsgiver spørge, om du er smittet med coronavirus?

I udgangspunktet må en arbejdsgiver ikke spørge om årsagen til dit sygefravær, og du har ikke pligt til at oplyse det.

Dette fremgår af helbredelsesoplysningsloven. Det vil dog være mest hensigtsmæssigt, at du oplyser over for arbejdsgiver, hvis du er syg med coronavirus/covid-19 eller har mistanke om det, da er en smitsom sygdom, der i værste fald kan få alvorlige konsekvenser.

Større forsamlinger

Myndighederne anbefaler, at man overvejer smittefare i forbindelse med arrangementer med under 100 deltagere.

Hold dig opdateret

Følg med på coronasmitte.dk, hvor relevante myndigheder løbende opdaterer på udviklingen.

Læs mere

Kontakt DM

Hvis du har bekymringer i forhold til karantæne eller coronasmitte på din arbejdsplads, kan du kontakte DM.

Kontakt DM