Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold

Den glemte karriere?

DM Offentligs sektorblad handler denne gang om karriere i det offentlige.

Af Anne Bisgaard Pors, formand for DM Offentlig

Jeg hører tit medarbejdere sige, at karriere ikke er noget ’man har’ i den offentlige sektor – med mindre man da vil være chef. Opfattelsen er ofte: ”Jeg har det nu meget godt, hvor jeg er” eller ”ah, jeg tror ikke ledelse er mig”.

Men karriere i det offentlige er meget mere end at gå efter at blive leder. Karriere er noget for alle, og noget alle har, om det så er et bevidst valg eller ej. Karriere kan sagtens foregå der, hvor du er. Det er en personlig arbejdsudvikling, som ikke nødvendigvis stiler mod en lederstilling.

Man kan gå specialistvejen, og dygtiggøre sig på et bestemt område. Man kan også blive en rigtig dygtig generalist, som ikke begrænser sin viden til et specialområde, men simpelthen dygtiggører sig i at håndtere generalistopgaver. Man kan også arbejde med faglig ledelse. Det er også karriere!

Når jeg tænker på ordet karriere, så tænker jeg, at det må dække over en bevidsthed om, hvor man står i sit arbejdsliv, og i hvilken retning ens arbejde skal bevæge sig. Altså, en eftertænksomhed og refleksion over, hvor man er i sit arbejdsliv versus, hvor man gerne vil hen. En bevidsthed om ”mit næste trin”. Hvad vil jeg gerne? Er det specifikke eller nye opgaver? Er det et specielt kursus eller efteruddannelse? Kort sagt, hvad vil jeg gerne arbejde med i fremtiden, og hvordan vil jeg gerne arbejde.

Refleksion over ens arbejdsliv er en øvelse, som jeg tror, vi alle har godt af at gøre os i ny og næ. Og meget gerne inden den næste MUS samtale! Er du allerede glad i dit job, og ønsker du faktisk ikke at skifte, så kan en MUS samtale bruges aktivt til at fremme din karriere i den retning, du gerne vil.

Jeg har aldrig mødt en leder, som ikke blev begejstret, når en medarbejder sagde, at han eller hun ønskede at dygtiggøre sig inden for sit område eller måske på et nyt område. Og fortvivl ej, når din leder siger, at der ikke er penge til efteruddannelse. Sammen kan man ofte finde gode løsninger. Flere steder i det offentlige arbejdes der med rotationsordninger eller udførsel af arbejdet på en anden afdeling i en periode.

I samarbejde med de lokale tillidsrepræsentanter kan der udarbejdes politikker på arbejdspladsen omkring karriere og medarbejderudvikling. Sammen står I stærkere, og sammen kan I fortælle ledelsen, at en prioritering af karriereudvikling for medarbejderne skaber dygtigere medarbejdere, som kan løfte organisationen endnu højere.

I det offentlige ser vi en stadigt stigende trend med flere faglige ledere. Det vil sige ledere uden personaleansvar. Ønsker du at bevare en høj faglighed eller at arbejde med faglig koordinering inden for dit faglige felt, så er det måske en vej for dig. De faglige ledere går under mange forskellige titler, men ofte kaldes de projektledere, faglige ledere, koordinatorer, funktionsleder eller gruppeleder.  DM Offentlig har udarbejdet et holdningspapir omkring faglig ledelse uden personaleansvar, som du kan finde på hjemmesiden.

Har du mod på mere, så afholder DM Offentlig en gratis medlemskonference om karriereveje i det offentlige den 19. september 2017. Så sæt kryds i kalenderen allerede nu.

God læselyst!