Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold

Sørine vil gøre verden til et bedre sted

Hun var godt i gang med at gøre karriere som embedsmand, da hun fandt drømmejobbet hos e-learning-platformen CanopyLAB. Nu vil Sørine Vesth Rasmussen erobre verden med gratis uddannelse baseret på dansk pædagogik.

Af Thomas Bøttcher

Hvad går dit job ud på?
”Jeg er salgs- og partnerskabskonsulent i iværksættervirksomheden CanopyLAB, der har opbygget en e-læringsplatform, der også er et socialt medie.  Ud over, at vi er en virksomhed, hvor vi sælger vores adaptive læringsplatform, har vi også det vi kalder The LAB, der laver gratis online kurser i samarbejde med NGO’er. Jeg har tidligere været involveret i NGO-arbejde, og er i dag en slags brobygger mellem virksomhedsdelen og NGO-delen. Mit arbejde handler meget om at opbygge relationer udadtil, finde ud af, hvad vi skal bruge tid på og gøre os i stand til at handle. Det gør jeg på baggrund af min viden om læring og uddannelsessystemets indretning”.

Sørine Vesth Rasmussen
Foto: Privat

Hvor kommer din viden om uddannelse fra?
”Før jeg kom til CanopyLAB var jeg fuldmægtig i Uddannelses- og Forskningsministeriet. Først beskæftigede jeg mig med uddannelsespolitik, senere arbejdede jeg med Sino-Danish Center i Beijing. Jeg var koordinator og lavede stakeholder management. Derudover har jeg altid interesseret mig for uddannelse og har blandt andet været med til at stifte NGO’en Danish Students Abroad. Jeg har en bachelor i psykologi og menneskerettigheder og en kandidatgrad i politik- og konfliktstudier”.

Du var startet på en karriere som embedsmand, men skifter til en privat IT-virksomhed. Hvorfor?
”Jeg har tidligere arbejdet med menneskerettigheder og kvinders rettigheder i den amerikanske kongres og for en NGO i El Salvador. Og i Uddannelses- og Forskningsministeriet oplevede jeg, at jeg har nogle ret stærke værdier, som ikke altid kom i spil. Jeg kunne fx skrive en kronik for en minister, som så skulle forbi syv andre led og til sidst var den udvandet og kunne være skrevet af hvem som helst. Jeg har en vision om at gøre verden til et bedre sted. I CanopyLAB er det fede, at jeg kan rykke på noget, der er større end mig selv, samtidig med at jeg har indflydelse”.

Hvordan kan en virksomhed gøre verden til et bedre sted?
”CanopyLAB har potentialet til at blive noget virkelig stort. Virksomheder ved godt, at de skal efter- og videreuddanne deres medarbejdere, og at det skal gøres, på en måde, hvor medarbejdere erhverver kompetencer og lærer på den måde, de bedst kan lide.

Vi var den første online læringsplatform, der inkorporere social interaktion. Samtidig arbejder vi meget med kompetencer og dannelse frem for udenadslære. Og det virker. Hvor e-læring støttet af anerkendte universiteter, såsom Harvard, har en gennemførselsprocent på 5-10 pct., ligger vi på 78 pct. Udover virksomhedsdelen har vi så The LAB, der arbejder med at udbrede gratis uddannelse til hele verden”.

Hvad er forskellen på at arbejde i det offentlige og i en privat virksomhed?
”Der er mere ansvar i det private. Og jeg får lov til at være mere kreativ. Jeg bliver præsenteret med en udfordring, feks. et firma, som skal skabe stærkere professionelle netværk eller efteruddanne en specifik målgruppe, og så kan jeg selv bestemme, hvordan jeg går til opgaven. Som embedsmand synes jeg, man kan gemme sig lidt, hvis man vil. Men her er der kontant afregning. Der er ikke 24 led, før det, du laver, havner hos en minister. Du skal ikke tænke i de bokse, du hurtigt lærer som embedsmand. Du kan rykke hurtigere, og det kan både være godt og skidt. Så jeg tror, man skal være forberedt på at ansvaret er større og at man arbejder mere agilt.”

Bruger du mere tid på dit arbejde?
”Faktisk ikke rigtig. Noget af det vi har erfaret fra tidligere kolleger er, at når man får et barn, så bliver man mere opmærksom på, hvordan man bruger sin tid, og hvordan man kan være effektiv, mens man er på arbejde, så man ikke skal sidde på kontoret hele aftenen, men kan komme hjem til sin familie. Der skal både være plads til, at man kan give den en skalle i perioder, men også til at man kan have andre forpligtelser."

Jeg var på barsel, da jeg søgte stillingen, og det kunne min chef godt lide, fordi hun tænkte, at jeg så ville være mere effektiv. Og det er jeg nok også. Så jeg arbejder ikke mere end de der 37-40 timer.”

Hvad er dit mål?
”Jeg kunne godt tænke mig, at Danmark bliver et uddannelsesforbillede for hele verden. Det forsøger jeg konkret at gøre via den her virksomhed, der tilbyder adaptive uddannelsesforløb til virksomheder og organisationer. Og modellen er skandinavisk. I stedet for passiv læring, som der er så meget af rundt omkring, er udgangspunktet hos os at erhverve kompetencer og personlig interaktion. I stedet for at du skriver en rapport, kan du lave en mundtlig præsentation på din telefon. Eller du kan lave gruppearbejde og diskutere med andre ansigt til ansigt. Vi forsøger nemlig at forberede alle på et arbejdsmarked, der ændrer sig, og hvor det er nødvendigt, at man har kompetencerne til at kunne omstille sig”.