Gå til sidens indhold

Museumsdirektør: ”Ny løn har været en parodi”

På Vardemuseerne har ledelse og medarbejdere valgt at springe individuelle lønforhandlinger over og lave en aftale om automatisk tildeling af tillæg. Før brugte man en masse kræfter ”uden at nogen blev glade”, forklarer direktør Claus Kjeld Jensen.

Direktør Claus Kjeld Jensen har svært ved at se, at individuelle lønforhandlinger har nogen positiv effekt, så det er droppet på Museerne i Varde. Foto: Museerne i Varde

Efter vedtagelsen af OK18-aftalen kan de offentlige ansatte se frem til pæne lønstigninger i de kommende tre år. Præcist hvor pæne, de bliver, er nu er det op til de lokale, individuelle lønforhandlinger at afgøre.

Sådan er det imidlertid ikke på Vardemuseerne. Her har ledelse og medarbejderne med DM i ryggen lavet en aftale, der indebærer, at alle medarbejdere får ens tillæg efter en aftalt model. Og de individuelle forhandlinger, hvor medarbejderne får lov at sidde og argumentere for deres personlige tillæg, er simpelthen droppet.

Det var museets direktør Claus Kjeld Jensen, der for nogle år siden foreslog, at man skulle gøre tingene på den måde. Simpelthen for at spare tid og frustrationer.

”Jeg har aldrig oplevet – heller ikke som ansat – at de penge, der var at forhandle om, modsvarede de forventninger, medarbejderne havde. Det har altid udløst større skuffelse end glæde. Så man brugte en masse tid og kræfter på forhandlinger, uden at nogen er blevet glade af det”, forklarer han.

’Ny løn’ har ikke haft ønsket effekt
Det betyder ikke, at alle medarbejdere får samme løn. Der gives forskellige kvalifikations- og funktionstillæg, og sidstnævnte bliver genforhandlet, hvis medarbejderen får nye opgaver. Men resten fordeles som et ekstra anciennitetstillæg, alle får efter hvert andet års ansættelse.

På den måde har Claus Kjeld Jensen mere eller mindre spillet sig det kort af hænde, der handler om at kunne motivere og fastholde medarbejdere ved at give dem ekstra lønstigninger. Men det er han ikke ked af.

”I bund og grund handler det om, at jeg synes, ’Ny løn’ har været en parodi. Jeg har svært ved at se, at det har haft den effekt, man troede, det ville have, at man pludselig skulle honorere folk meget forskelligt”, siger han.

Og beløb af den størrelse, han ville kunne give, forandrer ikke det store i forhold til motivationen, vurderer han.

”Jeg har bare ikke oplevet en eneste medarbejder, der er kommet og har sagt, de vil et andet sted hen, fordi de får for lidt i løn. 

Jeg har svært ved at se, at det har haft den effekt, man troede, det ville have, at man pludselig skulle honorere folk meget forskelligt.”
Claus Kjeld Jensen, direktør for Vardemuseerne.

Min erfaring er, at kan man skabe nogle spændende jobs, hvor medarbejderne har det godt, når de går på arbejde, så betyder det mindre om det står 100 kroner mere eller mindre på lønsedlen, når måneden er gået”, siger Claus Kjeld Jensen, der vurderer, at det reelt koster museet en smule mere i lønkroner med denne løsning i forhold til at have haft individuelle forhandlinger.

Undgår misundelse
Museumsinspektør Jens G. Lauridsen er en af de medarbejdere, der med de fast fordelte tillæg ikke har mulighed for at forhandle sig til særlige økonomiske klap på skuldrene. Og det lever han fint med.

”Det er naturligvis to sider af ordningen. Dem, som har været her i mange år og er særligt dygtige, har ikke mulighed for at profitere ekstra på det. Men personligt synes jeg, det er en god ordning. På den her måde opstår der ikke misundelse i forhold til de kolleger, der er gode til at forhandle højere løn”, siger han.

Han refererer til, at der for nogle år siden skete der en sammenlægning af arkæologi-afdelingerne i Varde og på Ringkjøbing-Skjerns Museum under navnet Arkvest. Lønaftalen sikrede, at de ansatte her fik ens lønvilkår, og det har været afgørende for at godt samarbejde.

”Hvis konstellationen omkring Arkvest skal fungere, er det en forudsætning, at vi som udgangspunkt har lige løn. Så i forhold til det, er det rigtig godt”, siger Jens G. Lauridsen, der vurderer, at der på medarbejderside er en overvejende positiv holdning til lønaftalen, og at der ikke er noget ønske om at lave den om.

Claus Kjeld Jensen regner også med, at aftalen skal køre videre under den nye overenskomst.

”Jeg har i hvert fald ingen grund til at lave om på det”.