Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold

Kort nyt

Kort nyt fra området

Dansker skal lede Moderna Museet

Kunsthistoriker Gitte Ørskou, der i 10 år har været leder for museet KUNSTEN i Aalborg, skal fremover stå i spidsen for et af Europas største museer for moderne kunst: Moderna Museet i Stockholm.

Det var den svenske kulturminister Amanda Lind, der annoncerede udnævnelsen af Gitte Ørskou.

”Hun har masser af viden om kunstverdenen, både i Norden og internationalt. Derfor er jeg meget glad for, at hun vil påtage sig denne vigtige opgave,” sagde Amanda Lind i en pressemeddelelse.

Gitte Ørskou er selvsagt også glad for sit nye job.

”Jeg er utrolig motiveret for at lede Moderna Museet, der er et af verdens vigtigste museer for moderne- og samtidskunst,” siger hun i pressemeddelelsen.

Gitte Ørskou har tidligere været kunstanmelder for Information, overinspektør på AroS og formand for Statens Kunstfond.

Louvre er verdens mest populære museum

The Art Newspaper har offentliggjort den årlige statistik over verdens mest populære kunstmuseer. Suverænt i top ligger Louvre i Paris, der årligt har 10,2 millioner besøgende. På pladserne efter følger Kinas Nationalmuseum i Beijing, Metropolitan Museum i New York, Vatikanmuseet i Rom og Tate Modern i London. Der er ingen skandinaviske museer på top 100-listen, men blandt de 200 mest besøgte udstillinger kan man finde 4 skandinaviske udstillinger, alle på Louisiana. Størst besøgstal havde man med Picasso Keramik, som havde et dagligt besøgstal på 2.792 personer, i alt 278.000 besøgende.

Kvinder dominerer kulturfagene

73 procent af de ansatte på landets folkebiblioteker er kvinder, tilsvarende er 59 procent af de ansatte på museerne kvinder og 50 procent på teatrene også kvinder. På den gennemsnitlige danske arbejdsplads er 46 procent kvinder.

Det viser en særkørsel, Danmarks Statistik har gennemført til publikationen Kultur 2018.

Ifølge statistikken var der i 2017 14.239 årsværk beskæftiget ved danske kulturarbejdspladser. Museerne havde den største del af disse – 5.747 – folkebibliotekerne havde 4.652 årsværk og scenekunsten stod for 3.840 årsværk.

Hærværk mod svensk provo-kunstner

Den kontroversielle svenske kunstner Lars Vilks' 150 meter lange træskulptur Waaaall har været udsat for et brandattentat og er brændt ned til grunden. Træskulpturen er en del af en fast kunstudstilling ved Kumla i Örebro i det centrale Sverige. Politiet mener, at branden er påsat, og efterforsker sagen.

Lars Vilks selv er dog ikke skuffet over, at det store værk i drivtømmer, nu er blevet til kul.

”Nej, det skaber dramatik omkring kunsten”, udtaler han til SR P4 Örebro.

Lars Vilks er kendt for sin aktivistiske tilgang til ytringsfriheden, blandt andet ved at have tegnet profeten Muhammed som en hund tilbage i 2007. Det er ikke første gang, et af Lars Vilks værker sættes i brand. I 2016 brændte hans kunstværk Nimis delvist ned.