Gå til sidens indhold

Kort nyt

Kort nyt fra området

Venstre vil sløjfe omprioriteringsbidrag på kultur

Valgkampen har fået Venstre til at ændre holdning til omprioriteringsbidraget på kulturområdet. I det såkaldte ’Velfærdsløfte’, som Venstre har spillet ud med som en del af valgkampagnen, siger partiet, at man vil sløjfe omprioriteringsbidraget på kultur allerede fra og med 2020.

”Den gode økonomi og Venstres Velfærdsløfte betyder også, at vi sløjfer omprioriteringsbidraget på uddannelse, undervisning og kultur allerede fra næste år. Omprioriteringsbidraget var nødvendigt i 2015, da den tidligere socialdemokratiske regering havde presset dansk økonomi til det yderste. Men nu er økonomien bedre, og det giver os nye muligheder”, hedder det i udspillet.

Regeringen fastslog ellers i efteråret, at omprioriteringsbidraget på kulturområdet skal fortsætte til og med 2022.

Der er i skrivende stund ikke kommet nogen reaktion fra Socialdemokratiet om, hvorvidt partiet også har ændret sit syn på omprioriteringsbidraget og ønsker at fjerne det allerede fra næste år.

Museumsreform må vente til efter valget

Kulturminister Mette Bock har opgivet at gennemføre den højt prioriterede reform af det statslige tilskudssystem til museerne – i hvert fald på denne side af valget.

Det meddelte ministeren ifølge Altinget.dk i slutningen af april. Hun regner dog stadig med, at reformen kommer.

”Der er et bredt politisk ønske om, at denne aftale skal gennemføres, og derfor holder vi bolden i luften til den anden side af valget. Uanset hvem der er kulturminister til den tid, har jeg fuld tillid til, at vi kommer i mål. Bolden mangler kun at blive prikket ind”, udtaler hun.

Ministeren lancerede sin plan om at ændre tilskudssystemet som en del af en ti-punktsplan i marts 2017. Siden har såvel to visionsgrupper, mange museumsengagerede og øvrige politikere ivrigt diskuteret modeller for fremtidigt tilskudssystem.

Udsving men samlet fremgang i museumsbesøg

En lille tilbagegang, men alligevel en støt vækst i antallet af museumsbesøg. Det viser den årlige museumsstatistik fra Danmarks Statistik.

Besøgstallene til de danske museer faldt med ca. 350.000 fra 2017 til 2018, svarende til et fald på 2 procent. I alt 15,1 millioner gæstede de danske museer i 2018.

Mere positivt ser det dog ud, hvis man sammenligner besøgstallene over tid. Det samlede besøgstal var 1 procent højere i 2018 end gennemsnittet af de forudgående fem år. Der er altid udsving fra år til år, men over tid forekommer en stigning i museernes besøgstal.

Godt halvdelen af alle museumsbesøg er til de kulturhistoriske museer, som havde en beskeden tilbagegang på 1 procent fra 2017 til 2018. Og så viser besøgstallet over tid en mere positiv tendens, idet der i 2018 var 10 procent flere gæster end gennemsnittet for de forudgående fem år.