Coronavirus

Du kan bruge DM’s digitale vejledning eller kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan virussen påvirker dit arbejdsliv.

Gå til sidens indhold

Økonomistyring

Når du sidder overfor ledelsen og forhandler, kan det være svært at argumentere tilbage. For hvordan opnår du samme indsigt som fx økonomichefen med mange års erfaring med budgetforhandlinger? Hav fokus på relationer og timing.

Når du sidder overfor ledelsen og forhandler og indforståede økonomiske gloser ryger over bordet, kan det være svært at argumentere tilbage.

For hvordan opnår du samme indsigt som fx økonomichefen med mange års erfaring med budgetforhandlinger.

Starter dit forarbejde først under forhandlingen, er du allerede bagud på point, siger Mette Askov, mangeårig forhandler i DM, hvor hun også underviser tillidsvalgte i løn og forhandling.

“Ved at have et godt kendskab til de processer der gør sig gældende i forbindelse med budgetvedtagelse, får du et bedre indblik i, hvornår man kan få indflydelse på hvad. For en ting er helt sikkert: Man kommer ingen vegne ved at udfordre rammerne, når først man er i den egentlige lønforhandling”, siger hun.

Start din forberedelse tidligt

Man skal derimod starte langt tidligere i forløbet, siger Mette Askov.

“Ved at vide præcis, hvornår der er mulighed for indflydelse, kan man sikre, at ens energi og måske også sin taletid bliver brugt i de rigtige fora til gavn for dig og dine kolleger”, siger hun og uddyber:

“Som tillidsvalgt skal du være opmærksom på timingen og søge indflydelse allerede i forbindelse med udviklingen af de indledende budgetforslag.Her vil der være muligheder for at komme igennem med projekter som kræver særlige lønmidler”.

Du skal også være opmærksom på relationen: Når du udviser ægte interesse og nysgerrighed over for organisationens økonomi og budgetter, så giver du din modpart lov til at tale om sine udfordringer, prioriteringer og værdier.

“Det vil for det første give dig vigtig information som du kan bruge når du  skal tilrette dine argumenter. Men det vil også opbygge en god og tillidsfuld relation til modparten, for du interesserer dig jo for det, som vedkommende laver. Gode relationer er gensidige. En god relation til de økonomi og budgetansvarlige vil give dig gode muligheder for indflydelse på den lange bane”, siger Mette Askov.

Hvad kan du gøre?

Gennem DM har du og dine TR og AMR-kolleger mulighed for at melde jer til et fælles seminar i økonomistyring, som kan blive tilpasset jeres arbejdsplads.

Seminaret er gratis og kan foregå på jeres arbejdsplads eller hos DM på Frederiksberg.

Underviser er Michael Moos-Bjerre, som er ekspert i økonomistyring og budgetprocesser både i den offentlige sektor og i private virksomheder.

Han har indsigt i, på hvilke tidspunkter i procesforløb og årshjul, man som TR har de bedste muligheder for forhandling og indflydelse.

Michael har endvidere opbygget solid viden om økonomistrategiske forhold gennem analyser og rådgivning inden for området, og gennem sine tidligere ansættelser som både medarbejder og chef i kommuner og ministerium med økonomistyring, finanslov og regnskab i centrum.

Vil I have et seminar på din arbejdsplads, så skriv til os på tillidsvalgte@dm.dk.

Du kan også altid tage fat i din personlige DM-konsulent, som kan hjælpe dig med forberedelsen til budget- eller lønforhandlinger.