Gå til sidens indhold

Involver kollegerne og opnå resultater sammen

Erfaringer fra fagforeningsverdenen viser, at man opnår gode resultater lokalt på arbejdspladserne, når det lykkes at involvere kollegerne og skabe et fællesskab, som arbejder sammen.

Dansk Magisterforening
© Morten Bengtsson

Er du som tillidsvalgt vant til at klare det meste selv? Har du prøvet at invitere kollegerne til møder og arrangementer, uden at de dukker op? Så er du ikke den eneste.

Måske tænker du, at det ikke nytter, for de gider alligevel ikke. Men den gode nyhed er, at det gør de, hvis du arbejder strategisk med involvering på andre måder, end du plejer.

Du skal finde ud af, hvad der optager dine kolleger, hvad de er gode til, og hvad de ønsker at bidrage med. Det kan I så sammen omsætte til at skabe resultater.

Afdæk, hvem meningsdannerne er, og saml dem omkring dig, så de kan hjælpe med at skabe interesse hos kollegerne og holde gejsten oppe. Find de ressourcepersoner, som har lyst til at være med i enkelte sager eller har en særlig viden.

Alle på arbejdspladsen hverken kan eller skal bidrage lige meget, så find ud af, hvad du har brug for og spørg kollegerne, om de kan bidrage.

I begyndelsen kræver det noget ekstra tid af dig, men det er tid, du i rigt mål får tilbage, når I bliver flere om de opgaver, du plejer at stå alene med, og resultaterne ruller ind.

6 tips til involvering af kollegerne

1. Start en klubbestyrelse og del arbejdet – eller gør det i den eksisterende klub

Man kan ikke være god til det hele eller nå det hele, så fordel opgaverne, fx:

  • Samarbejdet og forhandlinger med ledelsen
  • De formelle samtaler med kolleger, som har brug for hjælp
  • Det organiserende arbejde: Involveringssamtaler med kollegerne, klubmøder osv.

2. Opret en organiseringsgruppe

Som tillidsvalgt behøver du ikke tage alle samtalerne med kollegerne om, hvad de er optaget af, og hvorfor de eventuelt ikke er medlem af en fagforening. Hvis I er flere, kan I fordele samtalerne i mellem jer.

3. Arbejd med ad hoc-”tænketanke”

Som tillidsvalgt er du ekspert i OK-forhold, lokalaftaler og arbejdsmiljø, men du er ikke nødvendigvis ekspert på alle ledelsens forskellige dagsordener. Hvis jeres udfordring, fx er ??, kan du finde de kolleger, som har den bedste viden på dette område.

4. Involver folk i simple arbejdspladskampagner

Begynd med at finde ud af, hvad I vil forandre, og hvad I vil opnå, og hvem der kan brænde for at drive det. Sæt et hold med folk, der har lyst og kan bidrage, fx en, der er kreativ og kan komme med gode ideer, og en, der kan få ideerne til at flyve på Facebook, eller der hvor I som kolleger kommunikerer.

5. Brug folks stemme og mod

Aftal med nogle kolleger, at de tager ordet på orienteringsmøder, personalemøder mv., hvor ledelsen taler om ting, som I er optaget af eller utilfredse med. Hvis ledelsen ikke lytter, kan I fx vælge at aftale, at I alle nævner en bestemt ting i MUS-samtalerne, så det bliver tydeligt for ledelsen, at det er et kollektivt problem.

6. Hjælp hinanden og styrk fællesskabet

Sæt jer sammen to og to og tal fx om, hvordan I kan løse en bestemt ting, I er utilfredse med på jeres arbejdsplads. I får input til problemløsning, og det faglige arbejde bliver mere meningsfuldt, fordi det bliver gjort relationelt.

Kilde: Deltagereffekten af Rune Baastrup og Bjørn Hansen med flere

Meld dig ind i dit lokale netværk

Et lokalt netværk med andre tillidsvalgte kan give dig ny inspiration og fornyet gejst. Derfor har vi startet fem regionale netværk, hvor du møder tillidsvalgte med samme udfordringer som dig.

Udover sparring og erfaringsudveksling, får du et læringsfælleskab og konkrete værktøjer til at skabe et fagligt fællesskab med kollegerne på din arbejdsplads.

Læs mere